thanks for the click readers!

Thursday, December 9

saya tidak tahu apa yang saya rasa. fullstop!

oke.saya dah lama x hapdek belog saya. kan saya kata pc kesayangan saya telah rusak?? RUSAK!!!! saya juge agak bizi dengan hidup seperti nomad yang saya lalui belakangan ini. dalam seminggu, saya terpaksa bahagi²kan hidup saya bersama suami di dua buah rumah. saya maseh penat, minda saya penat, jiwa saya penat, hati saya penat..sehingga encik migrain yang telah lama tidak menyapa, telah menyerang saya dengan teruknye semalam. saya terasa seperti nak hantuk kepala saya yang agak keras nie ke dinding. huh.
jadik hari nie saya pon x tahu nak tulis hape kerana saya kehilangan idea - mungkin bole salahkan encik migrain semalam telah menganggu tumpuan saya hari ni. semalam, lepas telan encik ubat yang macam² kaler macam coklat smarties - hahahha. saya habeskan novel yang saya baca sejak 4 hari lepas. oke. hobi baru saya. membace novel. saya membeli novel setiap minggu. yes.saya bukan la penulis yang baik yang bole menulis sampai orang ade perasan sedih ke hape. tapi bak kate writer yang saya bace belognya recently - saya tidak pandai melukis, jadi saya tidak tahu bagaimana untuk melukiskan perasan saya. 
saya ada cerita kelakar. semalam, saya pegi tesko ngan family in law saya. bercadang untuk buat kek hari nie. so, mase tengah cari bahan dengan adik ipar - kakcik, saya dan dia terpisah. diulangi terpisah. hahahha-bajet macam thriller semacam je kan?hahaha... jadik saya dengan selamba meneruskan ekspedisi mencari hashbrown dan jus epal + aloevera favret saya. tetiba saya ditegur oleh seorang pekerja tesko. 
"datang dengan sape?sorang je ke?" 
-hoke,bole gelak semua sebab saya pon gelak. 
saya jenuh pikir if saya pena jumpe die kat mana² tapi betol² lost -lupa ingatan. saya kemudian jumpa semula hubby saya. saya tanyala, kot² tu kawan dia. die kate x kenal. die beri arahan, jangan berjalan jauh dari die lagi. huh?? - sape yang nk ngorat isteri gemok u nie? hilang akal ape? -hahahha. sejujurnya, tetibe dia beremosi. oke fine.sampai rumah die tuduh saya flirt. FLIRT. helo... wat lawak antarabangsa ke?????
saya teringat satu pepatah mase saya surf belog² lain. blogger tu tulis...
"boys are stupid. throw rocks at them" 
-hhahaha.bayangkan klu kite pakat² throw rocks kat bebudak nie... pupus habes sume kan...
saya terasa mau throw rocks la kat budak tesko yang saya ingat memula dia adalah 'kenalan' saya @ hubby.-haha.. salah saya jugak kot.sape suh gatal mulut g tanya kat hubby camtuh an...
tapi bile kuar perkataan flirt..saya terase nak ubah pepatah kat atas kepada...
"boys are stupid. some men too. throws rocks at them, pots and pans too..."
-hoke jugak kan? walau dia dah mintak maaf.hahhahaha


women are weirdo?? 
-err...really??
MRS AKMAL

Saturday, November 6

Sedang, Rase, Akan & Ingin...

saya sedang;
  • download lagu. mostly pop songs, sebab sedang terpikir  nak penuhkan lagu dalam sony walkman saya.hahahha.
  •  bersedih bile memikirkan pc saya yang rosak dan menyukarkan saya hapdek belog saya akhir² nie. 
  • membuat senaman kaki kerana jenuh berjalan bersama mak mertua dan adik² ipar saya hari nie. shopping memang menyeronokkan kan?? jadik saya telah beli wedges, seluar,beskot diet, dan tah hape² barang yang maha mengarut dan langsung x termasuk dalam list before kuar shopping tadik.hahahhahaha. sumpah! pembaziran!
  • habiskan buku-buku yang saya da bazirkan duit beli hari tu. Do You Wear Suspenders? dan Daughter of Dust. they are good, go grab one. Oh ya, i read I Too, Am Malay too. My mum hates me for reading that. So what,mum. Undi itu adalah rahsia. haha.
  • kurangkan sesi-sesi online sekarang. deactivating Facebook really helps things to be much easier. but yang tak bestnya, i dah outdated pasal event-event and newest news about my friends :(
  • hapdek belog di rumah mertua saya. sambil menemani kakcik nonton filem.. saya kakak ipar yg baek kan?? hahahha
  • rindukan hubby saye. lagi 14 hari die pulang... cepatlah cuti sekolah..saya makin rindu die.. :(
saya rasa;
  • harga makanan sekarang makin ridiculous. sakit hati bila sekarang kena berkira-kira everytime saya nak beli makanan. sejak bila kuetiaw kerang kegemaran saya dah naik harga jadi RM4.60? 
  • hidup saya makin tunggang-terbalik sekarang. tapi saya tryyy je senyum, walaupun hati dah menangis sampai lebam sembab. takpe, harap² Tuhan masih bersama saya mengharungi segalanya.
  • terlalu ramai road bully sekarang nie. yang x pecaye tu, ade drivers yang cakap saya 1 of them. apekahhhh????
  • mahu jual jek seluar trek yang saya beli 3 hari lepas. tetibe saya rase ia nampak x cantek pade peha drumstik saya. hahahha
  • saya makin jauh dari hidup seseorang. yang saya penah berjanji tidak akan melupakannya bila saya berkawen nati. maafkan saya -jika kamu bace belog saya kali nie.
  • saya perlukan kawan. perlukan pendengar setia yang boleh mendengar saya dan memahami perasan saya. saya penat menjadi seorang pemendam. terlalu penat. fullstop.
saya akan ;
  • memperbaiki hubungan saya dengan semua orang.
  • menyayangi semua orang walau orang lain x sukekan saya. - ade aku kesah???
  • melakukan perkare² baik menjelang aidiladha nie (tade kene mengena.-hahhaha)
  • mengurangkan makan kerana saya asyik lihat peha saya seperti drumstik ayam sejak akhir² nie.
  • mandikan kucen saya - ocie @ mungkin kucen adik ipar saya - suci.
  • lebih luangkan mase dengan family in law saya. kesian mereka, suami saya xde. jadi saya patut lebih kerap melawat mereka.
  • pikirkan nak beraya aidiladha di mana nanti. suami saya tidak pulang. jadi saya beraya bersendirian. saya bercadang mahu  berada seharian di kuburan sahaja. saya rindu arwah abang.. :(
saya ingin;
  •  makan ais kacang santan...sangat teringin - walaupon sebenarnye dah makan pon bulan lepas bersame adik ipar kesayangan saya..hahhaha.
  • makan sup tulang..saya menanges minggu lepas kerana saya x dapat mkn sup tulang yang mak saya masak kerana abah saya dengan tidak berperikemanusiaan telah menghabeskan sup tersebut. harap abah akan belajar pendidikan moral dan sivik selepas ini - menghormati hak org lain (tade kene mengena-hahahhaa)
  • hadiahkan kasut dan handbag pade diri sendiri. - kesian kan saya?? T___T
  • encik suami pulang dengan segera kerana saya sangat rindukannya....


* hidup ini terlalu singkat untuk buat saya bersedih atas perkara² remeh.. cheer up efa!!!!!! :)




Saya Harap Ada Seseorang Akan Datang Kepada Saya Dan Menyerahkan Sehelai Tisu Kepada Saya Bila Saya Memerlukannya. :(
Mrs. Akmal

Sunday, October 10

life is stressfull...but i'm oke!! :')

weehoo...saye telah kembali ceria... :) wink. wink. maaflah de beberape org readers telah sms saya di telepon blekberi saya. soklan mereka mudah. "kenape kamu post entri camtu?" "knpe terlebey feeling?". hahhahha. hoke. fullstop. jgn tanye lebey². suami saye yg jauh di perantauan telah menuduh saye pregnant sebab emosi saye yg x menentu. haha. itu kelakar hoke encik suami. kamu jgn mengarut. saye sihat walafiat disini. tidak berbadan tiga dua seperti yg kamu pikirkan. saye masih berbadan satu. cume emosi saye agak tidak stabil. pms ke hape aku nie??hahhahaha..seumur hidup aku penah ke kene pms? klu ade pon sindrom pms tu, aku dapat kenali dgn lebih lanjut kew?? -agak tidak manis bercerita tentang pms disini. tajuk yg agak memualkan. uweeekkkk!
sekarang nie saye agak bizi. anak² sepet saye dah nk final exam. saye sedang mengejar silibus dengan lajunye. mungkin sebab itu saye agak stress. kucen jalan pelan depan saye pon saye rase nak sepak bontot die laju² tau..(nak buktikan tahap stress saye yg agak melampau.). bukan setakat stress ngn silibus x habes², stress tengok hanjing lalu lalang kat tempat saye parking kete., stress dengan pakcik guard yg x abes² sangsi dengan sticker church yg terpampang di cemin kete saye (yappadey?!!), stress dengan tikus yg sering ganggu mase tidur saye. stress dengan kete saye kotor gile berkat seminggu x dicuci..haih... stress jek manjang.. rase macam nak pegi karaoke. -oke ni penyelesaian yg agak baik drp pegi merompak @ meragut rumput kan??
tadi..sudah sangat hampir mau masuk ke K-Box. yea.saye paham. K-Box banyak lagu cina.(memang khas utk org cina kot). tapi oke ape. saye tau nyanyi lagi Ni Na Me Ai Ta (tu jelah lagu yg saya tau pon) - selain drp lagu sekolah tempat saye mengajar. (eh..saye da pandai nyanyi tau lagu sekolah saye. lagu cine). sumpah! x tipu! hari tu saye nyanyikan lagu sekolah saye pade nephew saye yg bawu lahir. terpinga² muka dia pandang saya. -oke.fine! nati acu belajar lagu Rihanna + Eminem tu oke..
minggu lepas saya pegi majlis kawen sepupu saye. tade sape pon yg saya kenal.melainkan mak saya.(satu²nye yg saya kenal disana). yang lain saya tengok mereka tengok saya macam nak makan.. (apekahh kerana saya gemok menyebabkan kamu lihat saya seperti melihat drumstik ayam?). ade gamba yg saya tangkap, tapi mcm malas nak upload.hahha.. saya nak upload minggu lepas tapi saya diserang mud swing x pasal².  yang lebeh menggerunkan saya telah kurang bercakap sepanjang minggu ini.. eh..kawan² saya sangat rindu saya + boring biler saya MC ari isnin ritu tau?... mesti hidup derang sangat sunyi sebab saya x buat bising macam biase. -oke, sila muntah kawan² sekerja saya semua.
swing yg datang menyerang saya itu telah menyebabkan saya demam, selesema,batuk,sore throat.ditambah dengan kepale berat. hilang selera makan (tapi x kurus² pon,kurang ajar punye selera makan!), mengeluarkan isi perut dengan kronik. itu juga telah menyebabkan saya dituduh pregnant oleh rakan sekerja. oke, korang jgn nk berangan. tade maknenye anak sedara tiri to be bagai..! huh.
petang tadi saya jumpa kawan lama di silibin. dia suda gemok. (lebey gemok dari saya). dia kata " eh,efa. lamenye x jumpe. kamu gemoknye??" -dalam hati rase nak jawab "eh, mukan ko lagi gemok kew?" -muahahhahaha..agak keji perangai disitu. dia sungguh gigih bercerita tentang life dia yg sangat bahagia.kononnnye. =..=. dia bercerita dia menantu paling cantik dalam keluarga (????). dia bercerita dia kerja hebat sekarang. saya cuma layan x layan saja. kebetulan encik suami telepon saya, saya ceritalah, saya tetibe terjumpa kawan lama. saya kata "bosanlah.entah ape² je cerita dia. x memberansangkan langsung tau kamu..macam cite rekaan pon hade..bosan saya." encik suami kate "eh.kamu selalu ada bad impression pada org.x baik tau.. kamu layan jelah". saya rasa nak bagi jek telepon tu pada kawan lama saya tu.biar dia cerita kisah dia kat suami saya. pastu teringin nak tanya kat suami saya "ha...best x cerita dia??". pastu perbualan terganggu bila kawan saya tu kata nak balik naik BMW yang baru dibeli oleh suaminya. hoke.saya mau muntah sekarang. x perlu mention hoke itu BMW.. selepas beli barang, saya menuju tempat parking. saya ternampak kawan saya di tempat parking. saya baru nak tanya mane kete bmw itu, tetiba muncul sebuah teksi di depan saya. bertentangan dengan dia.  dia sudah malu² walau saya x cakap apa². oke, fine.saya dapat tangkap kamu menipu.
see... encik suami. saya x penah ada bad impression pada org. tapi instinct saya selalu betul! kamu ingat masa kes kamu kat uitm dlu? instinct saya juga dapat rasa apa yg dah berlaku. abah saya kata, instinct saya kuat. sebab tu masa saya sambung belajar dulu, abah saya pesan "jaga diri. acik kene sayang semua org. walaupon org tu x sayang acik.mesti percaya pada naluri.sebab pilihan naluri itu selalu betul.".. Seee........... 

 
*oke..tetibe saya tukar brand lain. x tau sesuai ke x ngn muke saye. setelah bertahun² muke saya bertempek ngn St. Ives, tetiba saya berubah fikiran. local brand. yg penting Halal. :)
-iklan!




MissingMyLubblyHubby
Mrs. Akmal

Sunday, October 3

sepi itu indah.

Kadang-kadang
Sukar kita akui
Sebenarnya kita sendirian
walaupun ramai orang di sekeliling..

Kadang-kadang 
Tanpa kita sedari
Rupanya kita berteman
Sedang diri berasa sendirian

p/s : sepi itu indah. 

S.E.P.I  saya sangat sepi lately. saya pun tidak tahu mengapa dengan saya. saya berada di keliling org yang ramai, tetapi saya sepi. saya sunyi. saya cuma mahu seseorang yang boleh meredakan perasaan saya. saya cuma mahu orang lain mengerti saya. tapi boleh ke? mak saya pesan, in what condition you are, jangan paksa orang lain memahami diri kamu. orang lain tidak faham mood kamu, orang lain mungkin tak faham kamu macamana kamu faham diri kamu. saya terasa saya telah banyak berkorban, walau saya dianggap langsung tidak pernah berkorban. kadang² saya rasa mengapa saya perlu berkorban? suami saya kata, hidup ni kita perlu berkorban untuk orang yang kita sayang. saya sayang dia, jadi saya berkorban perasaan saya demi dia. jelas ke begitu? kadang² saya pelik bagaimana orang lain boleh mementingkan diri sendiri tanpa pikir perasaan orang lain. kenapa saya x boleh jadi seperti mereka? kenapa saya x biarkan saja perasaan orang lain terluka bila saya pentingkan diri? kenapa? kenapa hati saya nak jadi baik sangat? kalau saya baik pun, berbaloi ke dengan balasan mereka pada saya? saya asyik jaga hati orang² disekeliling saya. mengapa? saya layan mereka dengan baik, tapi mereka anggap saya tidak wujud. mereka anggap saya cuba berlakon jadi baik. mereka anggap saya cuba tarik perhatian. mereka anggap saya ni kaki bodek. 
tak. saya x begitu. saya cuma mahu jadi diri saya. saya cuma mahu semua orang happy bila bersama saya. saya cuma mahu family saya happy bila lihat saya happy. saya cuma mahu family in law saya happy bila saya disisi. saya cuma nak lihat mak + abah in law saya happy walau suami saya tiada disisi. saya x mahu mereka sedih. saya x mahu adik² ipar saya rasa sepi dan sunyi macam saya. bukan ke saya dah banyak berkorban? x. saya x banyak berkorban kerana saya masih terasa saya masih tidak sempurna.
saya sangat terasa hoke dengan sikap kamu pada saya. saya x faham kamu. tolonglah. jangan babitkan saya dalam masalah kamu. kamu x suka saya? fine. jangan tengok muka saya. tutup mata kamu. kamu x suka dengar suara saya? fine, amek pisau, potong telinga kamu. x pon welding telinga kamu dengan besi.nati kamu x payah dengar suara saya lagi. saya x paham kamu. suami saya kata just ignore kamu.tapi macamana? saya kena jugak lihat kamu bila saya jumpa kamu. macamana saya nak buat pura² x nampak kamu? x tengok kamu? saya tahu kamu cantik. memang kamu² semua cantik. antara kita bertiga, saya paling x cantik. paling buruk. kamu semua cantik.tapi perangai kamu agak² secantik muka kamu x??
saya sepatutnya x perlu rasa down sebab kamu semua. mungkin sebab kamu biasa hidup senang buat kamu semua jadi begitu.. oh..tolonglah...saya perlu terapi dari seseorang. tolonglahh..saya perlu seseorang utk kongsi perasaan saya.. saya mahu pinjam bahu seseorang utk menanges.. tolonglahhh...................
saya benci perasaan saya sekarang. saya cuma mahu jadi kuat. saya cuma mahu jadi tabah. 

saya sangat rindu suami saya. kenapa kita x boleh hidup macam pasangan lain? sampai bila Tuhan nak uji kita?
Disini aku masih sendiri. merenungi hari² sepi. Aku tanpamu. Masih tanpamu. Bila esok hari datang lagi. Ku cuba untuk hadapi semua ini. Meski tanpamu. Bila aku dapat bintang yang berpijar. Mentari yang tenang bersamaku disini. Ku dapat tertawa, menangis, merenung.Di tempat ini aku bertahan.
Suara,dengarkanlah aku. Apa Khabarnya pujaan hatiku? Aku disini menunggunya, masih berharap di dalam hatinya. Suara, dengarkanlah aku. Apakah aku selalu dihatinya? Aku disini menunggunya, masih berharap di dalam hatinya. 
Kalau aku masih tetap disini. Ku lewati semua yang terjadi. Aku menunggumu.
Aku menunggu..


*terima kasih Tuhan, kerana masih bersama saya.

Terapi terbaik saya adalah bersama Tuhan yang menciptakan saya.
Mrs. Akmal

Friday, October 1

Hari Berfoya² Bersame Family In Law

sabtu minggu lepas, tetibe decide nk g tengok wayang. rancangan ni telah berubah².
 1) nak tengok cite tentang burung hantu - legend of the owl hape tah. aku memang x tahu tajuk filem tu.hahhahha
2) nak pegi 3 orang. kakcik, kakak (saye la tuu..) dan agai.
3) offer mak mertua if nak join berfoya² - sebab abah mertua g wat demonstrasi jalanan labu sayong di Mersing, Johor.
4) mak tamo pegi tapi beras biras nak pegi.
5) malam sebelom kejadian - demam dengan teroknyer. hubby x bagi pegi. mesej kakcik, klu x oke demam, tpakse postpone niat shopping tgk wyg.
6) mengagahkan diri yg x gagah pegi umah mak mertua, pujuk  tgk wyg sekali. pujuk dan pujuk sampai berjaye pujuk mak mertua tgk wyg.. weee...hepi gile vavi...cuci kereta dan pulang ke rumah.
7) filem yg nak ditonton telah bertukar kepade filem Magika.
8) biras mesej cakap tamo pegi. hoke. :)
9) pegi rumah mak mertua, ajak mak pegi jugeee..... finally mak setuju! huh.
10) sampai di Jaya Jusco Kinta City, di tempat parking, kakcik jumpe Ambi Pur yg belom di open...huwaaa.... :)

-tiket filem Magika yg kami beli pukul 4:30ptg (waktu Malaysia-hahhaha). bile tgk jam, de lagik sejam lebey utk membuang mase dengan sia². jadik kami bertekad, kuar masuk kedai kasut, kedai buku, kedai beg dan akhirnye kami stop di secret recipe. cadangan asal nak minom² jek.tapi akhirnye de terselit order fun fries pulak.hahhaha..
ni secret recipe tpt lawatan sambil belajar kami tu..
mum in law ngn daughter in law yg mulot bising cam hape jek.ha3
ramai kate mum in law saye mcm muke erma fatima. hem. 
ni mase ngah berlagak dapat mkn chocolate sundae. 
sambil borak², dan menghabeskan hidangan fun fries tu, kami asyik tgk jam.takot terlepas waktu tayangan. mum in law kate, dah hampir 28 tahun x tgk wyg..nie la baru nk tgk balik. tu pon mungkin sebab menantu die yg mulot bising cam hape jek ni yg pakse die tgk wyg.hahhahaha.- sori, mak!! akhirnyer, eskem choc sundae tu x bjaye dihabeskan seorg diri kerana memang pepatah telah berkate - org tamak selalu rugi, bagai anjing (saye x suke die) arnab dengan bayang². hem. jadik akhirnye saye telah melakukan paksaan kepade adik² ipar dan mum in law saye utk habeskan eskem saye itu.hahhahaha... :)
pas membayar nazar bil, kami pon cepat² nek eskelator (tatau betol ke x ejaannye-hahhaha). masok dalam panggung, dan masok ke alam khayalan. - ayat x tahan!
 
* ni filem yg kami tengok..Magika. not bad. muzikal. besh jugak la.. thumbs up!!
so ekspedisi kami yg seterusnyer adalah carik makanan!! mengikot kehendak kakcik, kami decide makan piza bawu dibuke kat ipoh nie iaitu......Domino's Pizza...

 maseh sempat posing before makan piza...Lepas makan kat Domino's tu bawu tau rupenyer Domino's memang servis utk take away jek. patutla cam pelik jek kenape drg bagi kami mkn dalam plate dan cup foam jek..hahahhahha. hoke. next time, tapayah pegi lagi. hahahhahha......
lepas tu kami pulang kerane opah nk datang umah. walau penat tapik saye sangat puas hati dapat gembirekan hati semua org yg saye sayang. saye terase sangat dekat dengan mereka. jadi tanggungjawab saye mengembirakan hati mereka² yg saye sayang ini. heee... :')

 *tibe² rindu pade die... terengat mase kami beraye same² aritu... rindu... T___T





 rindu nak pakai baju pepel same² lagik... :'(









LotsOfLurve...
Mrs. Akmal

Wednesday, September 29

rumah sangat ceria sebab ade baby....!!!

huih...sangat tidak sabar nk taip entri nie. nak taip cepat² pastu nk sambung main ngn my new nephew.. my sister da deliver baby dah 28 september aritu..(means semalam lah..- poyo jek aku nak letak tarikh..). and saham MEGAT ANIQ ISKANDAR semakin menurun lahh... huhu. die sangat jelesh hoke..sume barang nk campak kat baby..huh.hape punye abang nie?? ish.ish.ish.
so.. tadaaa..... ni ahli keluarge bawu kami...
selamat datang MEGAT AQID ANAQI..
semoge kamu menjadi anak yg baik, yg mendengar kata, yg comel dan cerdik! 







hoke. abang aqid sangat sibok nak join bergamba same. layannn jelahhh....
tengok baby..tetibe rase nk jerit jek.... 
" B, i nak baby! nak baby! cepatla. cepatla.".
hahhaha... oke.agak melampau permintaan itu. 
oke. next time hapdek lagik... nak sambung kacau aqid.... he's so adoreable..daaaa....... :)

*b, i nak baby..boleh x??? - dengan suare yg mengade dan sengaje dibuat²..hhahahha

RaseNakBawakAqidPegiKejeJek.NakTengokAqid24Jam..Boleh??
Mrs. Akmal

Wednesday, September 22

What Akmal Means To Me.


surat untuk kamu..
Dear Akmal,

Heh, how i miss to call that name. We seldomly meet, as we're separate living now. But we once shared an amazing journey back in high school together, and God, how i pray not to forget every single bits of it when i grow old one day :')

ingat tak the first time we meet?? frankly i only knew u wen i was in 14. wen we're on the same class. i don't noe u well that time. bukan sebab saye sombong ke ape.tapi sebab kamu kate saye garang macam singa.jadik kamu takot nk tegur saye. hahahha. kamu tahu x, pertame kali saye lihat kamu, saye cume kate kamu ni macam budak baik.mase tu saye langsung x tahu ape² tentang kamu. saye x tahu kamu ade adik kembar name Amir.saye x tahu kamu nie budak melayu sebab muke kamu macam cine (mase tulah). sampailah kawan saye kate kamu budak melayu.

mase form 2, memang kiter jarang bercakap.klu bercakap pon utk pkare² penting. bole kire ngn jari bape kali kite bercakap lam tahun tu.. paling ingat mase saye ponteng kelas math. sume org kutuk saye. tapi kamu backing saye. kamu x hantar pon name saye kat cegu sebab ponteng kelas. kamu baik sangat. start from that day. i adore u..maseh engat lagi kawan² kamu kutuk² saye.kate saye macam², but i always remember how you were the one who's offering an apology to me for what you guys did. Sebab kamu yang paling boleh kawal emosi, mungkin. And honestly, i look up on you ever since.

A thing i want to admit here,saye adore cara kamu mingle dengan orang sekeliling kamu. I once envy your confidence level yang sangat tinggi. Kamu berani tampil kehadapan, kamu berani suarakan pendapat kamu, Bila saye tengok diri saye yang tak semenggah ni, saye malu. So saye perlahan-lahan belajar daripada kamu, saye cuba fit in the crowds without trying too hard. Kamu ajar saye untuk menghargai diri sendiri, to be proud of who i am without giving a damn on what people might say about me.Kamu ajar saye untuk cherish diri saye and end up saye berjaya.You taught me not to be too proud with what i have that others don't. Thank you.

Tahu x knpe saye jatuh cinta pade kamu?? bukan sebab kawan² saye kate kamu hensem mcm superman, bukan sebab kamu nampak smart bile pkai tie setiap ari isnin.mukan.mukan. tapi saye suke care kamu layan saye. saye suke care kamu tahan dengan perangai saye. saye suke care kamu handle kemarahan saye. saye suke care kamu solve problem saye. paling saye engat mase kite form 4, kamu penah cakap, kalau kamu nak carik bakal isteri, kamu nak carik macam ibu kamu. kamu kate despite muke ibu kamu garang, tapi ibu kamu sangat baik (itu saye setuju.giler hape klu kamu kate ibu kamu jahat??). kamu jugak kate, kalau kamu kawen nati, kamu nk jadik seperti ibu dan ayah kamu. mase tu saye pelik. saye tanye - kenape?? kamu kate, ayah kamu x penah marah @ bergaduh dengan ibu kamu depan kamu adik beradik. ohh..so sweet...Kamu ajar saye untuk appreciate hidup saye yang selama ni saye rasa macam fucked up gila. You totally changed my way of viewing the meaning of life. Thank you.


and now, you left me in perak. and u so far away at sarawak. jumpe pon sekali sekala. walau mulut slalu cakap dah biase berpisah jauh macam nie sejak kiter sambung stadi, tapik hati ni macam kne robek² dan kne rodok² ngn pisau. pedih. x tahu nk share dengan sape. org x paham. klu cerite pon, akhirnye mereka akan  salahkan saye. jadik ape  yang mereka maksudkan dengan ayat "you'll always having me" @ "whats a friends for??". kadang² saye rase saye x ade kawan baik. maksud saye yang betul² faham perasaan saye. kecuali kamu. tapik kamu pulak jauh dari saye. saye ingat lagi kali terakhir kite jumpe, kamu mintak saye jangan pendam ape² dalam hati. kamu kate klu saye tertekan, saye kne berbicara dengan org yg rapat dengan saye, jgn jadi pemendam. tapi kamu tahu x, org yg sangat rapat dengan saye cume kamu.? sejak kiter bercinta 8tahun lebeh dlu, hanya kamu yg tahu dan tahan dengan perangai saye. saye mintak maaf sebab sekarang saye jarang share masalah dengan kamu. bukan sebab saye x pecaye kamu, tapi saye x mahu membebankan kamu. kamu jauh. saye x mahu kamu risau tentang saye. So here i am, seeking for an apology for any mistakes i've made to you, percayalah, saye memang tak sengaja kalau ada buat kamu marah/kecil hati/bengang/sedih etc dengan perangai/bahasa saye. Takkan saye nak buat macam tu to the person i respect the most?

I may not be a good wife to you, but you leaved such an impact in my life, in some ways. I'm so grateful to be able to know you, and be a part of your life. Harapnya kamu tak lupakan saye. Thanks for everything, including the one stated in this so-called letter. hehe. You taught me a lot, and i owe you. Please don't lose your spirit and your ultimate strength because that makes who you are now.
Know that i always love you. And i know im going to miss you a lot! :')

Your Sincerely,
Effa


*sangat rindu mahu menulis surat sebegini pade dia. sudah lame x menulis surat. walaupon tahu, si dia x mungkin tahu kewujudan surat ini untuknya. :( 
kamu rase si dia akan bace x kalu dia tahu? kamu rase dia akan marah x kalau dia bace surat ni??

* really hope that he'll read this. sigh...

Sunday, September 19

selamat tinggal ramadhan, saye tak mungkin lupe kamu.

rase macam nk lempang jek biler bace entri kat atas nie kan??hahhaha..mengade jek knun nk wat saspen.. lame giler x menulis menaip entri. hari nie dah 19th sept. last entri on 5th sept.. lam 2 minggu aku bercuti raye, skali ngn cuti tangan ni utk taip entri tentang raye.. korang engat x last aku hapdek entri biler?? 5th sept (ish..aii..kan da bagitau tadi??hih.).. last skali ayat yang aku tulis (ayat penyata ye murid²..), nk tgk my hubby lam bilik sebab demam. oke. siyes, hubby kesayangan aku telah admit ke hospital setelah aku selesai menaip entri tersebot.. tetibe kulit die bertukar macam wane patrick (spongebob)..pink!! OMG.... mati² kami sume engat die kne demam campak..rerupenyer demam denggi!!!! jadi pade pukul 4:30ptg, ahad, 5th sept 2010, bermulelah episod baru dalam diari aku-menemani suami tercinta di hospital..korang tau ape feel biler di akhir² ramadhan dan tetibe kite rase cemas dan terbayang menyambut raye dalam hospital? haa.. tak penah kan? disebabkan oleh sekor nyamuk betine jek, wat aku rase x tentu arah selame suami tercinta berade di hospital.
ni nyamuk denggi, mari kite banned die.huh.
sebenarnyer encik syed aku tu dapat denggi nie mase di sarawak lagi..so, tade kne mengene la antara nyamuk yg masih hidup atau nyamuk yg telah mati di kawasan rumah in law aku tu....malam pertame di hospital.. siyes ngeri.. tak penah seumur hidup aku tido kat spital @ menemani org di spital. jadik feel nyer da lain. walaupon aku nie memang penakot..tapi aku bertabah menemani encik syed tersayang (ngn alasan-kesian b,mesti bowink nati klu tade i..). aku x kesah sebenarnye teman die di spital tu..langsung x kesah.sebab die kan lelaki yg paling aku sayang..jadi berbaloi la semua pengorbanan nie demi die. memang x tido mase mlm pertame di spital.selain gangguan² yg menyeramkan, aku diganggu ngn nurse dan doktor yg berlumba² mengambil darah encik syed setiap 4jam. dan berlumba² mereka ini mengambil suhu badan setiap 3jam. dan berlumba² juge mereka menukar botol air setiap 3jam..klu penukaran tu berlaku same ngn waktu amik darah dan bacaan suhu badan, tape la jugak..ni berbeza².. haih... tape.bulan puase mase tu, sabar jelahh.... 
macam² petua yg aku dengar tentang denggi. makan tembikai, minum sup ketam.. (hubby aku mane ley mkn sup ketam..die alergik..same macam bini die nie.alergik seafood.-hahhaha),minom 100plus (yg sebenarnyer minuman isotonik.-100plus sekadar jename.). lepas jek encik syed masuk spital sebab demam nie..aku pon sibok g surf segale macam bahan berkaitan denggi.. sibok tanye doktor.. sebelom nie aku admit la, aku tak penah pon amek pot tentang denggi nie.tapi bile da kne kat encik syed, aku rase aku nk tuka profession jadik doktor pulak..hahha. pastu baru tau demam denggi nie tade ubat. pesakit kne minom banyak air dan dimasukkan berbotol² air.. sebenarnye aku sangat takot biler kulit encik syed bertukar kaler pink.sangat takot. x penah lagi kne hadapi situasi mcam nie. even, mase arwah abang meninggal pon, aku x rase takot macam ni. nk mkan pon da tade selera bile tgk die camtu.. tetiap ari berdoa die cepat² sembuh dan bole discharge sebelom raye.. akhirnyer pade 7th sept 2010,rabu, 9:45mlm, encik syed dibenarkan pulang. hati sangat seronok. bukan sebab nk g shopping raye, tapi sebab die nampak lebih better dari yg sebelomnyer.. 
2 hari before raye, apelah yg bole kami shopping pon?? pilihan baju pon da tade. yg cantek² sume org da amek. tapi tape..yg penting encik syed raye bersame.. yg klakar tu, kitorg siap da plan klu kami terpakse beraye di wad hospital, kami nk g beraye kat setiap tingkat..beraye ngn doktor + nurse yg ade..hahhahha.
baju raye aku dibeli sehari sebelom raye.baju encik syed pulak dibeli pade malam raye..
kepade syarifah adibah: maaflah.kakak mungkir janji. x sempat buat kek coklat dan beraneka beskot bersame. x mungkin akak boleh membawa oven beserta bahan² membuat beskot raye ke hospital kan? jadi maaflah kerane akak cume dpat buat beskot cornflakes milo saje utk adik² ipar akak.. tu pon dibuat pade malam raye!
raye pertame di rumah mertua?? owh... bezanye cume x dapat cium tgn mak abah di pagi raye. tapi tambahan dapat cium tangan suami di pagi raye.. sangat touching.. kami sedondon sehati berjoget kaler pepel ini tahun...huhuhu.. tetibe jek mcm kaler pepel sangat in. merate² jumpe org pkai baju kaler pepel.hahahha...
malangnyer tade gamba yg kami tangkap berdua di pagi raye. gamba yg ade pon encik syed hangkut sekali lagi ke sarawak.. tapelah..amek la gamba sekeping dua ehsan dari syarifah adibah...
gamba nie mase shopping bersame 'beras' dari perlis dan adik² ipar pade mlm kepulangan encik syed.

ni ngan adik ipar serta adik sepupu semase beraye ke rumah makteh + pakteh.
nie mase beraye kat umah ayah lang di seberang perak.

raye pon da abes.. semalam encik syed telah pulang ke sarawak.. semoga die selamat sampai, tak sakit² lagi, semoga die menjage dirinye dengan baik untuk aku.. tamo lagi dengar die sakit, demam, x sihat. hanya nk dengar die sihat ketika aku jauh darinyer. sayang, tolong jadik kuat demi saye. tolong jgn takotkan saye lagik. tolong jgn pengsan lagi. tolong jgn degil. tolong jgn wat saye menanges bile lihat kamu sakit. tolong jgn masok spital lagik. sebab saye hanya adekamu dalam hidup saye. kalu kamu sakit, siape nk jage saye??
ramadhan pertame sebagai hubby-wife tahun nie, sangat sarat dengan memori. semoge kehadiran ramadhan tahun depan, lebih bermakna tanpa tragedi masok hospital lagik..- hahahha
nie kali kedua aku hantar die naek bas ke lcct... ei. da cube tahan airmate. da cube jadik kuat. dah cube jadik tabah. tapi x boleh. cengeng betol menanges depan adik² ipar dan mertua... harap² ini kali terakhir aku hantar die ke terminal gopeng. harap² encik syed dapat tukar ke sini, hujung tahun nie.. kalau x, mcmne nk dapat baby klu asyik ulang-alik camni?hahhahha...(statement x boleh blah..hahhaha).

*suami, saye dah mule rindu kamu...


SayeAkanCubeMenjadiLebihTabahLepasNie....
Mrs. Akmal

Sunday, September 5

selamat hari rayer...!!!!

 *ni gamba mase zaman kanak² yg excited nk sambot raye.(tapi ni mukan aku laa..hahhahah)

yeehaaa..... awal sgt kew aku nk taip entri tentang raye? arini ari ahad, means lagik 4hari nk rayer da di Malaysia nie.. mukan aku terlebey excited nk raye cume rsau ngn kesibukan melayan hubby terchenta menyebabkan aku terlupe nk hapdek entri tentang raye. ape yang korang engat tentang rayer?? klu nk sebut pasal kenangan di hari raye, terengat satu kejadian yg berlaku semase zaman kanak² dlu. form 1 @ form 2 dikire kanak² kew?? (kire da akil baligh dah kot mase tu..-hahahha). pade pagi raye yg hening (ceeewahhhh..) sume org berebut² nk ke masjid semayang raye. jadik biler berkumpul beramai² di kampung, bermacam² la kejadian tidak diingini berlaku.hahhaha.nk gelak dlu. paling ingat mase kejadian ini la... tahun bile da lupe dah.
aku bangun awal,nk semayang raye. mak da bising sebab kami lambat. yelah, biler beramai² mesti ade yg wat lambat, yg selit lawak² bodo sket, tapi biler dengar masjid da mule takbir, kelam kabut la sume anak dare yg berada di dalam bilik. katil yg da berkemas, abes berselerak sebab pakai capai jek telekung atas katil. 
mase sampai di masjid, ketika duk lam saf..ade la makhluk tuhan sorang nie.. suare macam nk menangis pon hade, nk gelak pon hade.. "alamakkkkk,koranggg....", kami pusing.terpinga².(sebenarnyer mase tu x pasti ape masalah yg melanda 'die'). "kenape???"-serentak bertanye secare beramai² dengan kazen² sume. misteri die nie.tetibe muke macam nk menanges jek... "ko nak berak ke??". die geleng. muke da merah.hampir menanges dah die nie. "abes nape?". die tunjuk kain yg die pegang. "aku..aku.." kami tenung jek die. die tarik nafas dalam² dan sambung... "aku terbawak kain selimut atas katil.bukan telekung yg ade atas katil..". mase tu...rase mcm nk gelak berguling² hoke.siap kami sume gelak terduduk..terkekeh².kelaka hoke.mcmne die bole terpikir nk hangkut selimot g masjid nie?? aduyai...hhahhahahha. tau la selimot tu kaler putih,tapi xkan ko x pat beza material kaen tu cane kan??hahahha. melampau tau!! 
-citer ini diakhiri apabila kami semua dihalau balik oleh org kuat masjid sebab buat bising semase sembahyang raye..hahhahaha. ade aku kesah?? sepanjang perjalanan pulang, asyik gelak sampai sakit perut. jenuh la die kne kutuk...hahha.. lawak hoke..
paling seronok time raye, konpem nk dengar lagu raye..rasenyer kalu telinge ni bole berkate² mesti die kate "cukuplah boss..naik pekak dah dengar lagu raye nie...". 
haa...ni sume lagu raye yg aku rajin dengar la lately... siap aku sekali jadik back up singer tau..hahhaha.. aku lagik suke dengar lagu yg evergreen daripade lagu penyanyi² sekarang. xde feel hoke... paling best dengar lagu sudirman laaa.... klu nk mud hepi wat kueh raye, ley dengar lagu rahimah rahim..wee....
oke larr..nk jenguk encik syed aku lam bilik dah.die demam arini. so, kepade sume readers, salam aidilfitri kepade semualah yea.. maaf zahir batin.halal makan minum,ampunkan segale dosa... peace no war..
*rumah aku da pasang panjut dah.korang ade??


*sambut rayer ngn hubby sayer tahun nie...



SalamLebaran
Mrs. Akmal

Friday, September 3

menjelang hari raye..

entri rase cam nk lempang jek kan? arini aku last keje..esok stat cuti.. yieehaaa.... so pepagi lagi aku da bangun.bawak bonda ku g pasar. die nk beli hape tah..dengar citer arini mak nk wat kerahan tenage kat abah suh tolong wat tempeyek..(korang tau ke tempeyek tu hape?-ah,search la sdri kat google.mls la nk terangkan.hahahha) so, sepanjang menjadi driver mak pagi tadi..banyaknyer kete eksiden yg aku jumpe.. huh.ngeri tuuu.. Sepanjang perjalanan, 3 kereta remuk dah aku jumpa. Semua nak main accident je. ni trend baru ke hape? main sondol sondol kereta org. Ohh lupa, Raya kan tak lama lagi?heee... jadik semuanyer excited, so bawak kete laju² pastu sondol kete org..kekadang pelik..klu bawak lambat pon sampai gak kan?pe bezanyer? melainkan klu korang da memang bercadang nk race ngn adik beradik korang sape sampai kg dlu kan.. x pon korang nk sampai dlu ke kg sebab nati tamo tido kat depan ruang tamu (x macho la tido depan tv kan..pe kes?)..ataupon mungkin korang rase mak abah korang akan bagi wet raye lebih sebab korang sampai dlu? berhemah la siket. macam semalam..otw g skola.aku bawak lam 70kmj,tetibe terkejot sebab kne hon. tgk cemin rerupenyer lori treler.pe kes ko ni? bodoh hape hon aku x pasal²? knon nk suh aku bawak laju la..so, untuk beri keinsafan kat die, aku slow kan lagik kete aku.lam 40kmj rasenye.padan muke ko lori!! pastu bole die potong kat double line, kat selekoh lak tu..memang tserlah otak bodoh tahap tenuk. klu ko nk mati, ko mati sorang², jgn nk babitkan aku...huh. paling best..tup.tup kat selekoh depan siket jek..de plak pak polisi...(cayelah!) lori itu pon ditahan..yeay..aku rase nk bjoget hoke lam kete.. pastu siap aku hon die balik.ekekekkeke...
arini start ops sikap. pade aku la, ops sikap ni x perlu diadekan.buat ape? makin wat ops sikap, makin kerap eksiden. makin banyak yg mati.. same la macam kes buang bayi.makin kerap media papar kat newspaper, makin banyak yg buang.. (bangga ke hape, aku pon x tau.yg aku tau, ni manusia tade otak punyer keje..). pade aku, ape jadahnye nk kawal kemalangan sedangkan mentaliti pemandu malaysia masih di tahap sifar.  cube tengok bile letak gamba² ngeri kat kotak rokok, ade perokok tegar tu nk benti merokok? x jugak.. jadi yg sebenarnyer sebab mentaliti rendah kebanyakan pemandu malaysia nilah yg menyebabkan bertambahnye statistik kemalangan jalanraye. ei..apela aku bagi ceramah pade korang x pasal² kan? heee....
so, sesape pembace aku yg nk balik beraye ke kg tu, safety driving oke.. anta kete g servis tau.. walau kete kite x mewah mcm kete org laen, tapi klu wat penjagaan yg baek, tentu tade masalah kan? jgn bawak laju² dan be careful la yea..ingatla mukan nyawa korang jek lam kete tu, de nyawa yg laen jugak... :) 

kalu bawak pelan² pon sampai hape... contohilah sipot babi. sekian.

* aku cume de Viva Elite kesayangan jek, walau dlu berangan nk BMW..hahahaha(demand lebey). kawan² dlu kutuk aku minat BMW sbb taste mcm cina tua botak kaya, tapi aku x kesah pon. dari aku merepek nk Ferrari, baik pilih yg berpijak dibumi yg nyata siket kan..hahahha.. Mazda pon aku dah campak jauh²... :)

*ni lar bibah kesayangan saye...


Bibah,SayerSayangKamu.KamuBuahHatiSayer..
Mrs. Akmal

Wednesday, September 1

Merdeka! Merdeka!

hari nie dah 1hb september dah.. sepatutnyer aku x payahla poyo nak tulis taip entri tentang national day..tapi aku nk tulis jugak! korang rase bosan? korang nak kate national day da lepas? ahhh... ade aku kesah?? nak tulis jugak!!


Abah              : 'Merdeka' dilaungkan berapa kali masa 31st August 1957 tu?
aku                : (dengan confident) 3 KALI!! 
arwah abang  : Jadah kau. 7 lahh!


(malu sendiri)

Kantoi dgn abah aku betapa tak pekanya aku ttg sejarah Malaysia ni. Maklumlah aku ni agak kurang berminat dgn sejarah-sejarah ni, termasuklah sejarah negara lain yg pernah dipelajari sikit-sikit dulu. Entah aku rasa sejarah zaman Firaun tu je yg paling best nak tau dulu siap berangan nak jadi Egyptologist hehehe. Dulu waktu sekolah, seriously tak gemor subjek Sejarah. aku mmg suka nak tahu, but to memorize everything? That's not my thing lah as aku mmg lemah sikit bab-bab menghafal ni. Mesti fakta tunggang terlabik terbalik dibuatnya. Like aku pernah tulis nama Mat Kilau as MAT DAUD KILAU time jawab soalan test suatu zaman dahulu, ehem familiar je nama tu hahaha. mestilah you guys tahu dari mana nama Daud tu dtg kann (tiba-tiba terbayang lelaki separuh umur berpakaian bling-bling berlabuci sambil bergelek) T__T

But talking about patriotism, i can say that i have that a little bit more than others may have. That's why, when people are busy talking about issues regarding Malaysia, and i mean the negative ones, aku mesti kaki bekap punya. Sbb aku fikir, buat apa kerjanya nk menghentam dan mencerca negara sendiri when this is the only place that you belong. Mcm iklan dalam radio ckp, kalau susah, cari kat org Malaysia, merayu kat org Malaysia.

Kan best duduk Malaysia sebenarnye? Walaupun mase kecik-kecik dulu aku admit aku pernah tak suke Malaysia sbb takde salji.hahhahahaha.. (oke,sile abaikan statement ini.)



*Malaysia beshh giler la wei.. (klu x caye, tanyer kat kak ninie and abg zaid..hahhahahah)


SelamatHariMerdekaMalaysia
Mrs. Akmal

Tuesday, August 31

terime kasih mak!!!

ini bukan lirik lagu ke hape.. tapi nk citer..(owh.. sepatutnyer mood sayer sgt gembire kerane hubby akan pulang this saturday (i'm deserve it!!)). tapik nk share sumting disini.. nak kater pembalasan agak tidak sesuai kerane simpati dalam hati saye lebih lagi. walau sebenarnyer sayer nampak keras dan kasar di luar, tapi kekadang kuar gak feminin yg cube disorok itu. sayer selalu percaye pade hukum karma. sayer percaye pada Qada' dan Qadar. sayer percaye things happen for a reason.ini bukanla bermaksud saye mendoakan perkare² tidak baik pade org lain biler mereka mencerca saye. mak saye selalu pesan, klu kiter sabar, bonus yg Allah bagi lebih nikmat dari perasaan sakit hati yang kiter tanggung. kalu nak cakap tentang sakit hati, kisah tentang sayer, menjadi popular sejak ikatan pertunangan dimaterikan. sejak dari hari itu, bermacam² fitnah, kisah x benar, kisah sayer dicanang², aib sayer dibuka..sampai satu tahap, saye penah terfikir, ape yg mereka² ini tidak puas hati dgn saye?? saye ganggu mereka ke? saye mohon pinjaman peribadi dgn mereka ke? saye rampas suami mereka ke?? tapi mak saye selalu minta saye bersabar kerana die tahu saye bukan org yg sabar.saye bertahan semate² kerane saye menghormati mak saye.sile paham kamu semua(means pade mereka² itu lahh)!
paling saye terase, mereka seolah² memboikot saye dengan alasan saye ini belagak. (apekahh???). saye x kecik hati pon.malah saye maafkan mereka kerana mereka bukan siape² dalam hidup saye. saye x perlukan mereka utk hidup. memang agak keterlaluan. keterlaluan biler saye menulis begini kepade mereka - merangkap saudare saye sendiri.tapi biler saye fikir semula, saye langsung x perlu rase bersalah kerana mereka juga x pernah rase bersalah buat fitnah mcm² tentang saye. saye paling tidak suke bile selepas saye kawen pon, mereka berterusan menganggu kehidupan saye. masih cube menganggu privasi saye. masih menceroboh hak privasi saye. kerane itu saye terpakse deactivate akaun pesbuk saye sementara waktu dulu, kemudian saye telah memblock mereka² ini. mereka sebenarnyer bukan menganggap saye sebagai saudara tetapi lebih kepade ingin mengetahui kisah peribadi saye.kemudian jadik seperti debunga yg spread sume kisah sayer. saye x faham sebenarnye ape yg mereka mahu dari saye? saye asyik fikir kenape...??-tolonglah beri jawapan wahai 'mereka'...saye bosan lihat game yg kamu mainkan..
baru² ini mereka menghubungi mak saye semate² bertanye ape kisah terbaru saye? -helo, ape hal kamu nie? nampak sangat kan?? setelah saye block mereka di pesbuk dan di belog saye, berani mereka tanye pade mak saye kisah terbaru saye utk dijaja pade org lain. melampau tau x kamu semua nie??!!!! dan mak saye dengan selambe telah menjawab "eh, knpe?dah x bace status kat pesbuk kew??" -owh, mak, time kasih kerane tolong memperli mereka.
tak cukup dengan stress yg diberikan oleh mereka² ini, saye kemudiannyer jadik sasaran kawan² disekeliling saye. x perlu la saye beritahu siape kerana saye tahu Allah telah menghukuminyer dengan adil. terima kasih Tuhan. saye ni jenis lambat mesra dengan org.kalau pertame kali berjumpe dengan saye, kebanyakannye selalu kate saye ni sombong dan pendiam..(pendiam?kepade mak mertua kesayangan saye, adekahh menantu mak ini seorg yg pendiam??-hahahaha). memang muke saye mcm nie. saye taboleh nk wat pepe.saye memang jarang senyum pade sebarangan org. saye memang takkan bercakap banyak² biler pertame kali berjumpe dengan org. jadik saye jugak tidak punye ramai teman rapat. yg rapat dengan saye cume keluarge saye.sedare mare pon saye x berape rapat. sekarang yg rapat dengan saye cume keluarge mertua saye lah (selain keluarge saye).. dan kawan yg tidak rapat nie pernah la tanyer soklan begini pade saye "eh.knpe kamu makin kurus sejak kawen nie?laki kamu x mampu nk bagi kamu makan ke??" dan ade yg lebey kurang ajar telah bertanyer saye soklan begini "kamu nie kurus sebab makan hati ke sebab laki kamu x cukup duit bagi kamu makan??".. -kakak² semua, saye kurus bukan sebab suami saye x bagi makan, sejak jadik isterinyer, x penah lagi die sekat pemakanan saye. die jugak menunaikan tanggungjawabnye dengan baik setakat ini. tolonglah jgn cakap mcm tu tentang suami saye. die lelaki terbaik dalam hidup saye. 
Ya Allah, sesungguhnye saye telah maafkan mereka² ini.
ape yang saye mahu cerite bukan tentang pembalasan.tapi mungkin sebagai iktibar pade diri saye sendiri supaye lebih menghormati hak org lain. baru² ini bermacam cerite telah saye dengar dari mereka² ini. kisah malang yg menimpa mereka. jatuh hingga lumpuh sebelah badan, jatuh hingga kaki tidak boleh digerakkan, accident, rumahtangga berantakan, difitnah,dicaci,diaibkan... macam². demi Allah, saye x penah minta Tuhan membalas perbuatan mereka pade saye. saye x la kate saye suke bile mereka mendapat bala @ malang kerane perasaan simpati saye lebih lagi. saye redha mereka buat saye sebelom nie. 

p/s : betol la kate mak, jika kite bersabar, nikmat yg kiter dapat lebih dari nilai sakit hati yg kiter pertaruhkan.. terima kasih mak kerane mengajar acik menjadik org yang lebih penyabar dari yang sebelomnyer. terime kasih mak kerane mak selalu disitu bile acik perlukan. terime kasih mak kerane selalu beritahu acik, hidup ini umpama roda, kadang² kiter di atas, kadang² kiter di bawah.dan x mustahil kite di atas semula jika kite tahu mengawalnyer.. terime kasih mak atas segalenyer.. acik sayang mak sangat²....


*hidup ini seperti satu perjuangan di medan peperangan, kite x pasti sama ade kite hidup @ tidak selepas itu.


SayerRinduZamanKanak-KanakSayer
Mrs. Akmal

Sunday, August 29

~ No Boundaries ~

Seconds, hours, so many days
You know what you want but how long can you wait?
Every moment lasts forever
When you feel you lost your way
And what if my chances were already gone?
Started believing that i could be wrong
But you give me one good reason
To fight and never walk away..

So here i am still holding on~

With every step you climb another mountain
Every breath it's harder to believe
You make it through the pain, weather the hurricanes
To get to that one thing..

Just when you think the road is going nowhere
Just when you almost gave up on your dreams
They take you by the hand and show you that you can
There are no boundaries!
There are no boundaries!

I fought to the limit to stand on the edge
What if today is as good it gets?
Don't know where the future's headed
But nothing's gonna bring me down
I've jumped every bridge and i've run every line
I've risked being saved but i always knew why
I always knew why!

You can go higher, you can go deeper
There are no boundaries
Above and beneath you
Break every rule 'cause there's nothing between you and your dreams~

With every step you climb another mountain
Every breath it's harder to believe
There are no boundaries!
There are no boundaries!


With every step you climb another mountain
Every breath it's harder to believe
You make it through the pain, weather the hurricanes
There are no boundaries!
There are no boundaries!
There are no boundaries!!


*feeling deep inside. cannot stand anymore..


hate being faked.tq.
Mrs. Akmal 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails